Aprendre en l’era digital

Internet ha entrat de ple en les nostres vides. Això ha afectat la forma en la qual podem aprendre en l’era digital. Entre les competències bàsiques per al treball del segle XXI apareixen:

  • Saber gestionar la informació i generar coneixement evitant la infoxicación.
  • Aplicar l’aprenentatge permanent com a forma de millora personal i professional.
  • Comunicar-se eficaçment en entorns digitals.
  • Crear nous continguts per a compartir i construir nous coneixements

Cada minut es generen milers de dades i informació en la xarxa. Per això, una de les competències bàsiques és la de filtrar la informació important de la qual no ho és i saber com gestionar-la.

Aquestes competències estan molt relacionades amb un perfil professional del qual ja hem parlat: knowmads.

Respecte a l’aprenentatge permanent es trasllada a la creació dels Entorns Personals d’Aprenentatge (Personal Learning Environment o PLE). Els PLE són un concepte nou sobre un que sempre ha existit: un grup de persones expertes en una matèria a les quals poder consultar.

Un PLE, es pot resumir a tindre un grup de persones que són expertes en un material per a poder preguntar-los i tindre informació actualitzada.

Qualsevol persona ha buscat informació en Internet, ha acudit a congressos, cursos, xarrades, ha consultat amb col·legues de professió per a aprendre d’ells, ha compartit informació, etc. Tot això ja constitueix un Entorn d’Aprenentatge Permanent, informal i autònom.

Finalment, la competència de crear nous continguts i construir nous coneixements. Això implica transformar aqueixa informació inicial i “retornar-la” a la comunitat per a ajudar a altres persones.

Eines TIC per a aprendre en l’era digital

Entre les eines tecnològiques que podem usar per a potenciar aquestes competències destaquem:

  • Gestors de marcadors en línia
  • Tic per al filtrat d’informació, com l’RSS o les xarxes socials
  • Eines per a crear continguts (canvaprezi…)
  • Gestors de per a publicar continguts: blogs, xarxes socials, vídeos…

En resum, l’ús de diferents eines tecnològiques amb un enfocament pedagògic, juntament amb una reflexió sobre el seu propi ús, generaran competències bàsiques per a mantindre’ns actualitzats/as sobre les temàtiques triades i aprendre en l’era digital.

Descarrega els recursos
Escolta els nostres podcasts