He decidit emprendre, per on comence?
Tinc una idea de negoci i ara què faig? Quin és el primer pas? Serà bona la idea?Com obtinc els diners? Aquestes i moltes altres preguntes són les que sorgeixen en la ment d’un emprenedor a l’hora de posar en marxa el seu projecte.
Oblida’t de les presses. Perquè la teua idea de negoci tinga èxit és preferible anar amb pas ferm si vols generar impacte i que el teu projecte cresca. Per això, hem definit un roadmap que t’ajude a estructurar el teu pla d’acció.
Encara que no ho cregues, l’etapa més rendible d’un negoci és la investigació i validació del mateix ja que et permet reduir la incertesa i dissenyar amb major encert les estratègies inicials.
Per a començar aquest camí:
1. Analitza’t, tens les competències emprenedores necessàries?
Un emprenedor ha de ser capaç d’innovar, adaptar-se al seu entorn, ha de tindre ganes de fer coses noves, invertir temps a formar-se, desenvolupar la creativitat, tindre habilitats de lideratge…
Reflexionar sobre aquestes qüestions t’ajudarà a descobrir si posseeixes les qualitats personals que et permeten aconseguir els teus objectius.
2. Defineix i analitza, és bona la idea de negoci?
Un bon producte o servei és aquell que està creat per i per al client. Ha de cobrir una demanda insatisfeta, resoldre un problema o oferir alguna novetat o millora sobre alguna cosa que ja existisca, sense oblidar les tendències que marquen els nous nínxols de mercat: sector Fintech (unió de les finances i les noves tecnologies), Economia Social i Triple Impacte (que implica un compromís amb la societat i també amb el medi ambient), Energies Renovables, Intel·ligència Artificial, etc.
Una vegada definida la idea de negoci, et recomanem utilitzar Design Thinking com a metodologia per a enfocar-te a comprendre les necessitats, gustos i desitjos dels clients i del mercat. Només així sabràs si la teua idea ofereix una solució real a un problema.
3. Dissenya, tens un model de negoci?
Darrere d’una bona idea de negoci ha d’existir un model de negoci. És l’eix central de qualsevol projecte i defineix la forma en què l’empresa crearà valor per al client.
Per a poder dissenyar-ho, l’eina Business Model Canvas o Llenç de Model de Negoci et va ajudar a analitzar i plantejar interrogants com: quin és el teu nínxol de mercat, amb quins canals arribem a ell i quina relació vols establir amb el segment de clients. Així com, quins seran les teues activitats i recursos claus perquè la teua proposta de valor es complisca. Tindre un model de negoci et permetrà innovar i veure amb claredat de quina manera generaràs ingressos.
4. Valida, és viable la meua idea?
Una vegada definit el model de negoci cal aprofundir en l’anàlisi de cadascun dels components del model: competidors, clients, aliances clau, inversió, costos, beneficis, etc. Validar la idea suposa assumir que ens podem haver equivocat, corregir aqueixos errors i tornar a formular noves hipòtesis de partida.
En termes econòmics, analitzar la viabilitat financera del negoci és clau per a prendre decisions i minimitzar el risc a més de suposar una ajuda a l’hora de buscar finançament, socis o inversors.
5. Tria, quina és la millor forma jurídica? quin tipus de finançament és més interessant?
De l’elecció de la forma jurídica depén el grau d’implicació i responsabilitat dels promotors, la seua capacitat de gestió, que els tràmits de constitució siguen més o menys senzills o fins i tot el règim fiscal a aplicar.
En general, per a emprenedors únics, la figura d’empresari individual, o més comunament autònom, seria la més adequada. Quan hi ha més d’un emprenedor, el més recomanable seria recórrer a una forma societària, siga amb personalitat jurídica o sense ella.
I arribats a aquest punt, la pregunta que més es repeteix d’on obtinc els diners per a posar-lo en marxa?. Caldrà decidir si t’endeutes o per contra deixes que participen inversors en el teu projecte. Existeixen diferents línies de finançament tant públiques com privades que es poden ajustar a les característiques del teu projecte.
Finalment, tingues confiança. Confiar suposa moviment i acció a l’hora de prendre decisions, d’innovar, de crear i fins i tot d’arriscar. No deixes d’aprendre i de formar-te, ja que les noves necessitats dels clients i l’acceleració digital viscuda en els últims temps requereix d’emprenedors amb visió estratègica, innovadora i globalitzada.
Et convidem a conéixer la nostra eina e-Orienta on podràs descobrir l’itinerari més adequat per a analitzar el teu projecte.