Gamificació en els processos de selecció

Un procés de selecció és un mètode de valorar les característiques i requisits d’un lloc de treball i es relaciona amb les característiques que presenten les persones candidates. Existeixen moltes maneres de realitzar un procés de selecció: entrevistes de treball, proves professionals, test, dinàmiques de grup, estudis de cas… Una de les tendències dels últims anys és incloure la ludificació o gamificació en els processos de selecció.


Podeu descarregar una guia metodològica d’un taller ludificat de processos de selecció, Aquesta guia en format pdf podràs descarregar-la i adaptar-la a les teves necessitats.


Què és la gamificació?

Quan s’usen elements del joc en un context que no és lúdic, parlem de ludificació. Per tant la ludificació o gamificació en els processos de selecció és el mètode que converteix el procediment en un joc. Entre els processos de selecció gamificats destaquen: l’ús de recompenses, insígnies, reptes o fins i tot una fuita room.

Per a què serveix la ludificació en un procés de selecció?

Una dels principals avantatges és que en crear un entorn lúdic permet descobrir competències de les persones que són més complicades de revelar en una entrevista de treball.
Per a això, el joc s’adapta a detectar les competències que ha de tindre la persona que opta a la vacant de treball que es desitja cobrir.


Per exemple, una persona diu en una entrevista de treball que és bona comunicadora i és capaç de liderar un equip. En aquest cas no hi ha cap prova que demostre o refute que té aquestes competències desenvolupades.

En canvi, si posem a un grup de persones a resoldre reptes dissenyats perquè hagen de comunicar-se eficaçment, podrem observar si aquestes persones són bones comunicadores i tenen capacitat de treball en equip.

Els processos de reclutament ludificats és un dels mètodes més nous per a la selecció de personal en les empreses. Algunes grans multinacionals ja ho estan fent i en un futur s’espera que s’estenga a un altre tipus d’empreses.

Descarrega els recursos
Escolta els nostres podcasts