Objectiu: Ser una Societat de Benefici i Interés Comú (SBIC)

L’aprovació, el passat 30 de juny, del projecte de Llei de Creació i Creixement Empresarial (Crea i Creix) ha suposat un punt d’inflexió a nivell empresarial, social, polític i el marc jurídic idoni per a la creació d’una nova figura legal: les Societats de Benefici i Interés Comú. 

Darrere de la consecució d’aquest reconeixement es troba la proposta de B Lab Spain presentada com a esmena transaccional. Cal recordar que B Lab Spain és una organització sense ànim de lucre que impulsa un canvi sistèmic per a construir una economia inclusiva, equitativa, regenerativa per a totes les persones i el planeta. Mitjançant aquesta esmena, a Espanya, es podrà reconèixer a totes aquelles companyies que a més de ser rendibles, generen un benefici social i ambiental, és a dir l’es coneix com a “empreses amb propòsit”. 

Amb això, es posa de manifest un nou paradigma que entén l’activitat econòmica de les empreses des d’una altra visió, totalment allunyada de la creació de valor sense límits per a l’accionariat a curt termini. És l’inici per a impulsar la transformació del model social i productiu del nostre país. 

B Lab Spain va impulsar la petició per a la inclusió de les SBIC com a figura legal. Entre els suports a la proposta de llei, destaquen més de 30.000 signatures recollides a través de la plataforma change.org, el suport de 400 organitzacions i 50 personalitats, entre els quals es troben economistes, docents, empresaris, líders polítics o professionals de la comunicació. 

Per què feia falta aquesta figura?

Des de l’àmbit polític s’ha comprés que incentivar i accelerar la creació i creixement d’aquesta nova figura jurídica és clau per a alinear els objectius empresarials amb els de l’Agenda 2030 (ODS) estimulant així el compliment d’un alt estàndard social, ambiental i corporatiu en el teixit empresarial espanyol. 

A més en termes jurídics, la necessitat de crear aquesta figura legal té com a fi distingir a aquelles societats que tenen en les seues línies estratègiques i en els seus estatuts el triple objectiu: generar valor econòmic, social i ambiental.

Més encara, incorporar aquesta proposta en el projecte de Llei Crea i Creix té coherència amb l’objecte de la norma, la qual persegueix el creixement empresarial, atés que les empreses orientades al triple impacte milloren els seus resultats econòmics anuals en un 30% de mitjana, segons un estudi realitzat per B Corp. 

La nova figura jurídica no aportarà a les companyies cap benefici fiscal. S’entén que ha de ser el propi mercat qui premie a aquestes empreses pel seu compromís i responsabilitat. 

Finalment, assenyalar que encara queda camí per recórrer. Després de l’aprovació en el Congrés dels Diputats, el projecte de llei s’emportarà al Senat on seguirà el procediment de debat, comissió i ple. Una vegada aprovat pel Senat es publicarà en el Butlletí Oficial de l’Estat perquè entre en vigor en els terminis previstos per la pròpia llei. 

Descarrega els recursos
Escolta els nostres podcasts